Yhdysvaltain avoimet eli US Open on yksi tenniksen neljästä Grand Slam -turnauksesta. Vuoden 2024 turnaus pelattiin New Yorkissa 26.8.-8.9. Suomalaisista mukana olivat Otto Virtanen (kaksinpeli), Harri Heliövaara (nelinpeli ja sekanelinpeli) ja Oskari Paldanius (juniorien kaksinpeli). Emil Ruusuvuori joutui vetäytymään ennen ensimmäisen kierroksen otteluaan.

Virtanen ylsi toiselle kierrokselle. Nelinpelissä Heliövaara pääsi neljännesvälieriin ja sekanelinpelissä puolivälieriin. Paldanius hävisi Virtasen tavoin toisella kierroksella.

Miesten kaksinpelin voitti Italian Jannik Sinner. Naisten kaksinpelin mestariksi kruunattiin valkovenäläinen Aryna Sabalenka.

US Open 2024: Suomalaiset

Vuoden 2024 US Openissa nähtiin kolme suomalaista. Emil Ruusuvuoren piti pelata ensimmäisellä kierroksella Alexander Zvereviä vastaan, mutta hän joutui vetäytymään kilpailusta terveyssyihin vedoten.

Otto Virtanen

Otto Virtanen (ATP-125) oli Ruusuvuoren tavoin mukana miesten kaksinpelissä. Suomalainen ei saanut suoraa paikkaa pääsarjaan, mutta kisalippu irtosi karsintojen kautta, kun Virtanen voitti kaikki kolme karsintaotteluaan.

Virtanen kohtasi pääsarjassa avauskierroksella Quentin Halysin (ATP-119), joka nousi pääsarjaan niin ikään karsintojen kautta. Suomalainen voitti ottelun neljässä erässä lukemin 6-3, 6-3, 6-7(4), 6-2.

Toisella kierroksella Virtanen pelasi kymmenenneksi sijoitettua Australian Alex De Minauria vastaan. Virtanen hävisi ottelun suoraan kolmessa erässä 5-7, 1-6, 6-7(3).

Harri Heliövaara

Harri Heliövaara (nelinpelin ATP-11) pelasi US Openin nelinpelissä parinsa Henry Pattenin (nelinpelin ATP-12) kanssa. Pari oli turnauksen kuudenneksi sijoitettu. Kaksikko kohtasi avauskierroksella ranskalaisparin Sadio Doumbia/Manuel Guinard. Heliövaara ja Patten voittivat ottelun suoraan kahdessa erässä luvuin 6-4, 7-5.

Toisella kierroksella Heliövaara ja Patten kohtasivat sijoittamattomat Flavio Cobollin ja Dominic Strickerin. Heliövaara ja Patten voittivat ottelun kahdessa erässä lukemin 6-0, 7-5.

Neljännesvälierissä Heliövaara ja Patten olivat suorastaan surkeita ja hävisivät Wesley Koolhofille ja Nikola Mekticille suoraan kahdessa erässä 2-6, 2-6.

Heliövaara oli mukana myös turnauksen sekanelinpelinsä ja pelasi kazakstanilaisen Anna Danilinan parina. He voittivat US Openin sekanelinpelin vuosi sitten. Heliövaara ja Danilina kohtasivat avauskierroksella kisan ykkössijoitetut Gabriela Dabrowskin ja Joe Salisburyn ja voittivat kolmieräisen ottelun 4-6, 7-6(7-5), 10-8.

Neljännesvälierissä Heliövaara ja Danilina pelasivat espanjalaista Cristina Bucsaa ja belgialaista Joran Vliegeniä vastaan. Heliövaara ja Danilina voittivat ottelun 4-6, 6-3, 10-8.

Puolivälierissä Heliövaara ja Danilina taipuivat Taylor Townsendille ja Donald Youngille luvuin 7-6(3), 3-6, 8-10.

Oskari Paldanius

Oskari Paldanius nähtiin US Openin juonioreiden kaksinpelissä. Paldanius kaatoi ensimmäisellä kierroksella yhdysvaltalaisen Jack Secordin suoraan kahdessa erässä 6-4, 6-1.

Toisella kierroksella Paldanius hävisi Hollannin Mees Röttgeringille 2-6, 6-7(4).

US Open 2024: Televisiointi

Warner Bros. Discovery Finlandilla oli Suomessa lähetysoikeudet US Openiin. Max-suoratoistopalvelu sekä Eurosportin kanavat näyttivät kaikki turnauksen ottelut livenä. Naisten ja miesten loppuottelut nähtiin myös vapaasti katsottavalla TV5-kanavalla.

Tennisääninä US Openissa olivat selostajat Arne Six, Arno Seiro, Henry Järvinen ja Aki Kauppinen.