Wimbledon on yksi tenniksen neljästä Grand Slam -turnauksesta. Vuoden 2024 turnaus pelattiin Lontoossa 1.-14.7.

Harri Heliövaara voitti historiallisesti miesten nelinpelin parinsa Henry Pattenin kanssa. Miesten kaksinpelin voitti toistamiseen Espanjan Carlos Alcaraz. Naisten kaksinpelin voitti Tshekin Barbora Krejcikova.

Tältä sivulta löydät aikataulut sekä tietoa suomalaisista, televisioinnista, palkintorahoista ja aiemmista voittajista.

Wimbledon 2024: Suomalaiset

Vuoden 2024 Wimbledonissa nähdään neljä suomalaista.

Emil Ruusuvuori

Emil Ruusuvuori (ATP-88) on mukana Wimbledonin kaksinpelin pääsarjassa. Ensimmäisellä kierroksella suomalainen kohtaa Yhdysvaltain Mackenzie McDonaldin (ATP-80). Kaksikko on kohdannut toisensa kolme kertaa, ja Ruusuvuori on voittanut otteluista kaksi. Ottelu on määrä pelata tiistaina.

Ruusuvuori kaatoi McDonaldin viisieräisessä trillerissä luvuin 7-6(6), 4-6, 5-7, 7-6(6), 6-3. Ottelu pelattiin kahden päivän aikana, ja Ruusuvuori selvitti neljännessä erässä kaksi ottelupalloa.

Toisella kierroksella Ruusuvuori kohtasi kreikkalaisen Stefanos Tsitsipasin, joka on maailmanrankingissa sijalla 11. Ruusuvuori voitti ottelun 7-6(6), 7-6(10), 3-6, 6-3.

Kolmannella kierroksella Ruusuvuori kohtasi ranskalaisen Giovanni Mpetshi Perricardin, joka on maailmanrankingissa sijalla 58. Ruusuvuori hävisi ottelun neljässä erässä luvuin 6-4, 2-6, 6-7(5), 4-6.

Otto Virtanen

Otto Virtanen (ATP-149) oli Ruusuvuoren tavoin mukana miesten kaksinpelissä. Suomalainen ei saanut suoraa paikkaa pääsarjaan, mutta kisalippu irtosi karsintojen kautta, kun Virtanen voitti kaikki kolme karsintaotteluaan.

Virtanen kohtasi pääsarjassa ensimmäisellä kierroksella australialaisen Max Purcellin (ATP-94). Virtanen voitti ottelun komeasti suoraan kolmessa erässä lukemin 6-3, 6-2, 6-2. Ottelu kesti vain puolitoista tuntia.

Toisella kierroksella Virtanen sai vastaansa yhdysvaltalaisen Tommy Paulin, joka on maailmanlistalla sijalla 13. Virtanen taisteli komeasti, mutta hävisi lopulta viisieräisen ottelun lukemin 6-4, 3-6, 7-5, 5-7, 4-6.

Harri Heliövaara

Harri Heliövaara (nelinpelin ATP-37) pelaa Wimbledonin nelinpelissä parinsa Henry Pattenin (nelinpelin ATP-43) kanssa. Pari saa heti avauskierroksella vastaansa kisan viidenneksi sijoitetun parin Simone Bolellin ja Andrea Vavassorin. Italialaiset ovat yltäneet kahdessa aiemmassa grand slam -turnauksessa finaaliin.

Heliövaara ja Patten ottivat italialaisista suorastaan murskaavan voiton. Loppulukemat kirjattiin 6-3, 6-4, ja ottelu oli ohi alle puolessatoista tunnissa.

Toisella kierroksella Heliövaara ja Patten kohtasivat sijoittamattomat espanjalaiset Pedro Martínezin ja Jaume Munarin. Heliövaara ja Patten eivät antaneet espanjalaisille mahdollisuuksia, vaan voittivat suoraan kahdessa erässä luvuin 7-6(5), 6-3.

Kolmannella kierroksella Heliövaara ja Patten kohtasivat brasilialaisparin Rafael Matos/Marcelo Melo. Jälleen Heliövaara ja Patten olivat tiukassa paikassa rautaa ja voittivat ottelun suoraan kahdessa erässä luvuin 7-6(1), 6-2.

Puolivälierissä Heliövaaraa ja Pattenia vastaan asettuivat turnauksen nelossijoitetut: Marcelo Arevalo ja Mate Pavic. Heliövaara ja Patten hävisivät avauserän, mutta nousivat komeaan voittoon luvuin 4-6, 7-6(5), 7-6(7).

Välierissä Heliövaara ja Patten kohtaavat brittiläisen Neal Skupskin ja australialaisen Michael Venusin. Heliövaara ja Patten pelasivat jälleen yli odotusten ja voittivat ottelun suoraan kahdessa erässä 6-4, 7-6(1).

Loppuottelussa Heliövaara ja Patten voittivat uskomattomasti australialaiset Max Purcellin ja Jordan Thompsonin. Loppulukemat kirjattiin 6-7(7), 7-6(8), 7-6(9).

Heliövaara nähtiin myös turnauksen sekanelinpelissä. Hän pelasi parinsa – kanadalaisen Gabriela Dobrowskin – kanssa turnauksen avauskierroksella Michael Venusia ja Erin Routliffea vastaan. Heliövaara ja Dobrowski hävisivät suoraan kahdessa erässä lukemin 4-6, 4-6.

Oskari Paldanius

Oskari Paldanius nähtiin Wimbledonin poikien kaksinpelin pääsarjassa. Paldanius oli turnauksen ykkössijoitettu. Hän hävisi heti avauskierroksella karsintojen kautta pääsarjaan tulleelle Kai-Luca Ampaw’lle luvuin 2-6, 6-3, 5-10. Kolmas erä pelattiin super tiebreakina.

Wimbledon 2024: Televisiointi

Warner Bros. Discovery Finlandilla on Suomessa lähetysoikeudet Wimbledoniin. Otteluita näytetään Max-suoratoistopalvelussa, Eurosportin kanavilla ja vapaasti katsottavalla TV5-kanavalla. Max näyttää jokaisen ottelun, ja TV5:llä nähdään ratkaisuviikolla yksi ottelu per päivä.

Tennisäänet Wimbledonissa ovat selostajat Arne SixArno SeiroHenry Järvinen ja Aki Kauppinen sekä asiantuntijana Jarkko Nieminen.