PARIISI Aiemmin kaiken jo muun voittanut Novak Djokovic juhlii ensimmäistä tenniksen olympiakultaa voitettuaan Pariisin kaksinpelin finaalissa Carlos Alcarazin kahdessa erässä pelein 7-6, 7-6.

Helpotus oli tietenkin suuri, koska Djokovicille olympiakullan voittamiseen tarjoutui Pariisissa viimeinen tilaisuus. Djokovic, 37, muistelikin finaaliottelun jälkeen pettymyksiä tuottaneita aiempia olympialaisiaan.

– Kolmessa neljistä olympiakisoistani hävisin välieräottelun. Voiton pronssimitalin Pekingissä. Kannoin Serbian lippua Lontoossa 2012, mikä oli yksi elämäni upeimmista hetkistäni, Djokovic kommentoi.

– Sen jälkeen en tiennyt, mikä voisi tuntua paremmalta, joka on olympiakullan voittaminen kotimaallesi. En voisi olla ylpeämpi ja onnellisempi. Pelaaminen Serbian puolesta on etuoikeus, hän jatkoi.

Roland Garrosin tennispyhätössä todistettiin serbialaista kansanhurmosta. Maan kansallislaulua ”Jumalan Oikeus” hoilailtiin tunteikkaasti niin korkeimmalla palkintokorokkeella kuin katsomossakin.

– Olen etuoikeutettu, että olen saanut voittaa niin paljon, mutta tämä on erilaista. Tämä ylittää kaiken, mitä olen tuntenut voittojeni yhteydessä. Se tuottaa uskomatonta iloa, hehkutti Djokovic.

Alcarazia pidettiin finaalin hienoisena suosikkina. Hän ei menettänyt finaalissa syöttöään kertaakaan, mutta katkaisupeleissä hän teki virheitä, jotka ratkaisivat voiton Djokovicin eduksi.

Alcaraz väitti olevansa tyytyväinen pelinsä tasoon.

– Tämä on emotionaalista. Ei ollut haluamani tulos, mutta olen ylpeä tasosta, jolla pelasin tässä turnauksessa ja tasosta, jolla tänään pelasin, hän sanoi.

Wimbledonin finaalissa heinäkuussa Alcaraz oli ottanut Djokovicista nurmikentällä suoranaisen tyrmäysvoiton. Nyt Djokovic pelasi massakentällä erinomaista tennistä ja hallitsi hermonsa katkaisupeleissä Alcarazia paremmin.

– Novak oli todella kova vastustaja. Hän pelasi uskomattoman ottelun ensimmäisestä pallosta lähtien, joten täytyy antaa hänelle tunnustusta, Alcaraz sanoi.

Djokovicin voiton myötä Alcarazia ei ihan helposti perustella maailman parhaaksi pelaajaksi, mutta hän väitti olevansa iloinen hopeamitalistakin.

– Merkitsee paljon voittaa mitali Espanjalle. Tästä pitää nauttia. Täytyy muistaa, ettei olympiamitalia voita joka päivä.

Otto Palojärvi, Pariisi